Site pictogram Sfeer & Comfort

Alles over vloeren en laminaat

laminaat op de vloer

De vloer in een woonkamer is belangrijk, omdat hierdoor de uitstraling van de kamer wordt bepaald. Daarom zijn er de laatste jaren nogal wat veranderingen geweest.

Vloerbedekking

Voor de warme uitstraling is er een lange tijd alleen maar vloerbedekking gebruikt. Vloerbedekking heeft het nadeel dat het snel vuil wordt. Dan moet je hem laten schoonmaken door een specialist. Het is namelijk belangrijk dat je voor het schoonmaken goede producten gebruikt. Een specialist weet precies wat hij moet gebruiken.

Tegels

Om het probleem van het schoonmaken te verminderen, is er naar alternatieven gezocht en gevonden in tegels. Omdat er veel verschillende soorten zijn, kunnen ze in ieder interieur ingepast worden. Het nadeel van tegels is dat het koud aandoet. Nu hoeft dat tegenwoordig geen probleem meer te zijn, omdat er vaak vloerverwarming wordt aangelegd. Om de koude uitstraling te beperken, worden er vaak vloerkleden over de tegels gelegd.

Hout

Hout is een product dat warm aandoet. In eerste instantie werden er massief houten planken toegepast. Omdat massieve planken een duur product zijn, moet je het laten leggen door een specialist. Dat maakt zo’n houten vloer extra kostbaar. Nadat de massieve planken zijn gelegd, heeft het voor gebruik nog enkele bewerkingen nodig, voordat het voor algemeen gebruik geschikt is.

Laminaat

Om de nadelen van massieve houten planken op te lossen, is er een product op de markt gekomen dat veel goedkoper is, maar wel de uitstraling van hout heeft. Het laminaat van tegenwoordig is praktisch niet meer van houten massieve planken te onderscheiden. Een ander belangrijk voordeel van het laminaat is dat je het zelf kunt leggen.

Het leggen van laminaat

Iedereen kan tegenwoordig laminaat leggen. Met het huidige kliksysteem is het een fluitje van een cent. Je moet met een paar zaken rekening houden wanneer je een laminaat vloer gaat leggen. Je moet bij het leggen van een laminaatvloer starten aan een muur met een lange zijde. Er moet ruimte zijn tussen de eerste strook van het laminaat en de muur. Ongeveer 1 cm is voldoende. Iedere houten vloer, dus ook laminaat, zal uitzetten als het warm wordt. Wanneer er geen rekening met het uitzetten wordt gehouden en de vloer gaat uitzetten, dan zal de vloer omhoogkomen en eruit klappen. De randen langs de muur kunnen worden afgedekt met plakplinten.

Laminaat zonder v-groef

Er zijn natuurlijk kwaliteitsverschillen bij laminaat. Echter, ook de uitvoering kan verschillend zijn. Je hebt laminaat zonder en met groeven. Wanneer je laminaat met een groef gebruikt, heb je daar soorten in. Je kunt een laminaat nemen waarbij de afgeschuinde kant aan de lange zijde van het laminaat zit, maar ook waarbij dat aan beide of alleen kopse zijde is aangebracht. Door het laminaat tegen elkaar te leggen ontstaat een v-groef. Met groef lijkt het op gewone planken. Het voordeel is dat er niet snel krassen opkomen, omdat het vuil in de groef zal gaan zitten. Je moet deze soort zeker regelmatig goed stofzuigen.
Laminaat zonder v-groef wordt vooral gebruikt wanneer je in de woonkamer een geheel strakke vloer wilt hebben. Je hebt geen tussenruimte tussen de vloerdelen. Deze vloer is gemakkelijk schoon te maken. Je zou zelfs een vloer kunnen nemen waarbij de laminaatdelen niet zijn afgeschuind, maar dat door de print het lijkt of er groeven inzitten. Je hebt dan wel het uiterlijk van gewone planken, maar je hebt toch een strakke vloer die ook gemakkelijk is schoon te houden.

Bron: aannemersspot.nl

Mobiele versie afsluiten