Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het buitenleven. Dan hebben we het niet over een tentje opzetten in een weiland maar wonen in eigen tuin. De achtertuin is niet langer een plekje voor planten en tuinkabouters, we brengen er zelf ook steeds meer tijd door. Net zoals je binnen in huis investeert in een comfortabele bank of een surround systeem bij de televisie, wordt er ook steeds meer geïnvesteerd in zonwering, terrassen, licht en geluid buitenshuis. Met elektrische zonneschermen breng je woongenot naar een hoger niveau, zeker in combinatie met huisautomatisering.
Wat zijn elektrische zonneschermen?
Normaal gesproken wordt een zonnescherm of ander type zonwering handmatig geopend of gesloten, hiervoor is een mechanisme aanwezig. Soms moet je aan riemen trekken of aan een handvat draaien. Een elektrisch model hoeft in principe weinig af te wijken van de manuele versie, het voornaamste verschil is dat er een motor aanwezig is die het mechanisme in werking stelt. Somfy is een bekende producent van dit soort motoren, die op zonwering van diverse fabrikanten gebruikt worden.
Waarom een elektrisch zonnescherm installeren?
Het gebruiksgemak spreekt uiteraard voor zich, het is erg prettig als je niet zelf aan de koordjes hoeft te trekken. Er zijn ook mensen die minder spierkracht hebben of een medische aandoening. Die groep heeft veel baat bij dit soort automatisering. Een belangrijk voordeel waar niet altijd direct aan wordt gedacht is bediening als je zelf niet in de buurt bent. Stel het gaat plotseling waaien en je wilt het zonnescherm inklappen terwijl je niet thuis bent. Of je wilt niet dat het terras gloeiend heet is in de ochtend, dus laat je het scherm automatisch neer terwijl je zelf nog een keer omdraait in bed. Kortom, er zijn veel redenen om een elektrische zonnescherm te installeren.
Bediening van automatische zonwering
Er zijn verschillende manieren om elektrische zonneschermen te bedienen. Als eerste met een knop aan de muur. Dit kan een knop zijn die met draad wordt verbonden aan de motor, tegenwoordig kan dit ook een draadloze knop zijn zodat je meer flexibel bent in de plaatsing. Dan is er een bijbehorende afstandsbediening te bestellen waar je het systeem mee kunt bedienen. In plaats van een afstandsbediening wordt ook steeds vaker gebruikt gemaakt van apps op de smartphone of apps op een tablet. Die apparaten zijn heel veelzijdig, je kunt er zelfs meerdere apparaten mee bedienen wat natuurlijk ideaal is. Daarnaast heeft ieder gezinslid met een smartphone een eigen afstandsbediening in de zak.
Er is dus veel mogelijk, maar dit is nog geen echte automatisering te noemen want je moet zelf nog een handeling uitvoeren. Bij automatische zonwering bedoelen we een systeem dat je via een timer kunt instellen. Kies een tijd in de ochtend en avond of beter nog, koppel de app met een andere app die precies de zonsopgang of ondergang doorgeeft. Dat werkt goed, maar deze instellingen houden geen rekening met bewolking. Dit is weer te automatiseren met een licht- of windmeter van Somfy die je aan de gevel van het pand installeert. Als het betrekt of gaat waaien laat je de zonwering inklappen.
Niet alle systemen werken hetzelfde. Zo is er het RTS systeem van Somfy dat vaak wordt gebruikt voor elektrische zonneschermen. Je kunt meerdere apparaten in huis bedienen maar er is wel een beperking. Je kunt namelijk een opdracht zenden, maar je ontvangt geen terugkoppeling. Dit betekent dat je niet op een andere locatie kunt controleren wat de status van je elektrische zonnescherm is. Dit is wel mogelijk via het TaHoma systeem, dit is een echte smart home oplossing. Deze ‘bridge’ is ontwikkeld volgens het io-protocol, dat is een vorm van draadloze communicatie die ondersteunt wordt door meerdere merken waaronder Velux, Honeywell, Hue en Sonos.
Ik heb een…
Zonnescherm, knikarmscherm, pergola, terrasoverkapping, veranda, serre of… Wat je ook hebt, als er zonwering mogelijk is dan kun je dit systeem hoogstwaarschijnlijk automatiseren. Let altijd op dat je kiest voor het juiste systeem en de koppelingen die mogelijk zijn. Zeker als je het elektrische zonnescherm wilt combineren met andere smart home apparatuur moet je weloverwogen keuzes maken. Stel, je wilt in de avond de terrasoverkapping openen en de buitenverlichting inschakelen. En een leuk muziekje mag ook niet ontbreken. Door slimme apparaten en diensten aan elkaar te koppelen binnen een smart home app kun je dit alles met slechts één commando in werking stellen. Dat is natuurlijk ultieme luxe en dat in je eigen tuin!
Zonwering buiten heeft ook voordeel binnen. Zo kun je de woning koel houden door het zonnescherm te openen. Dan ga je van een koel terras naar een prettige huiskamer.
Kijk voor meer inspiratie voor in jouw tuin op: https://www.sfeerencomfort.nl/categorie/tuin-inspiratie/
Geef een reactie