Site pictogram Sfeer & Comfort

De magie van luchtkoppelingen

luchtkoppelingen

Je probeert uit alle macht te sleutelen aan een persluchtleiding. Al gauw kom je erachter dat je iets over het hoofd ziet. Maar wat? Waarom lukt het nou niet? Is mijn gereedschapskoffer dan toch niet helemaal compleet? Niets is minder waar. Met de inhoud van je geliefde koffertje is niets mis. Toch mis je een wonderlijk, vitaal en klein onderdeeltje. Een luchtkoppeling.

Wat zijn luchtkoppelingen? 

Een luchtkoppeling, wat moet je ermee?  Op het moment dat je bepaald gereedschap wilt gebruiken voor een persluchtleiding heb je vaak een luchtkoppeling nodig. Hiermee gaat het aansluiten of ontkoppelen van een onder druk staande leiding, of slang, razendsnel. Twee delen vormen de compressor koppeling tot één geheel. Het vrouwelijke deel en mannelijke deel, ook wel de snelkoppeling en de steeknippel genoemd.

Persluchtkoppelingen zijn er in veel verschillende soorten en maten. De bekendste koppelingen zijn de Euro koppeling en Orion koppeling. De verbindingen zijn ook verkrijgbaar in verschillende standaarden. Europa kent de Orion 7.2 en de Euro 7.2 als de standaard.  

De beste kwaliteit

Welk materiaal je kiest is belangrijk bij luchtkoppelingen. Je kan gaan voor een duurzame optie die vaak gemaakt is van RVS of gehard staal. Wil je toch voor een low-budget optie gaan? Dan is verzinkt staal de voordeligste optie. Uiteindelijk is het wel efficiënt om niet te korten op de steeknippel, goedkope varianten slijten sneller en laten dan lucht ontsnappen. 

Veiligheid boven alles

Perslucht dat met hogedruk vrijkomt kan iemand ernstig verwonden. Zorg vóór het loskoppelen van de slang of leiding, dat u de leiding stevig vasthoudt. Slangen kunnen namelijk een slingerbeweging maken als ze niet goed worden vastgehouden,  in dat geval veranderen dit soort slangen ook in onveilige en onberekenbare beesten. 

Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste een ARBO koppeling aanschaffen. De iets duurdere variant heeft een speciaal mechanisme zodat de lucht bij losschieten van de slang of leiding alvorens ontsnapt is. 


Prima koffer

Met je gereedschapskoffer is dus niks mis, alleen een aantal luchtkoppelingen zijn zeer wenselijk. Zo voorkom je dat je persluchtgereedschap, de volgende keer, niet voor niets in de mooie koffer zit. 

Mobiele versie afsluiten