Prefab staat voor: vooraf geproduceerd. De aanbouw wordt dus van te voren samengesteld, waardoor deze op bestemming snel geplaatst kan worden. Vaak kunnen de verschillende delen van een Prefab aanbouw in elkaar worden geschoven. Een prefab aanbouw voor je huis is een van de snelste manier om uit te bouwen.
De voordelen
Er moeten natuurlijk voordelen zitten aan een nieuwe manier van aanbouwen plaatsen. Anders zou het niet zo vaak worden toegepast. We hebben een aantal voordelen verzameld. De voordelen van een prefab aanbouw zijn:
- Geen last van maandenlang verbouwen, snel geplaatst, gelijk te gebruiken.
- Bij het bouwen binnen de regels op het achtererf is geen vergunning nodig.
- De waarde van je huis stijgt, doordat je woonoppervlak groter wordt.
- Je huis oogt ruimtelijker en is ook daadwerkelijk groter.
- Je bent minder afhankelijk van weersomstandigheden.
- De prijs is vooraf bekend.
De nadelen
Er zitten ook enkele nadelen aan een prefab aanbouw, natuurlijk is het snel gezet en kun je het zelf inrichten. Helaas kan het vervoer soms lastig zijn. De nadelen van een prefab aanbouw kunnen zijn:
- Niet alle vormen zijn mogelijk bij een prefab aanbouw.
- Het is moeilijker om later wijzigen aan te brengen in de aanbouw, denk bijvoorbeeld aan extra stopcontacten aanleggen.
- Als delen te groot zijn, kan dit belemmering geven in de regels voor transport. Door het gewicht en de grootte, valt het vervoer dan onder exceptioneel transport. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen.
- Als de tekening gemaakt is, wordt het moeilijker om nog veranderingen door te brengen. In sommige gevallen is de verandering bouwkundig zo groot, dat er een nieuwe tekening gemaakt moet worden. Bij de meeste bedrijven is dit niet kosteloos.
Risico’s beperken
Veel risico’s kunnen weggenomen worden door vooraf goed te bepalen wat je wil. Ga eerst kijken bij mensen die al een prefab aanbouw hebben. Vraag hoe zij dit hebben gedaan en wat eventuele valkuilen kunnen zijn. Ga ook met een expert om de tafel zitten, zij doen dit (bijna) dagelijks. Ze kunnen vertellen waar je op moet letten en zullen kritische vragen stellen. Een andere tip is om eerst zelf een tekening te maken. Teken een plattegrond en zet hierbij wat er in je aanbouw moet komen. Kun je het vanuit een tekening niet goed visualiseren? Gebruik dan karton, knip de stukken op ware grootte en leg deze buiten. Je kan zo zien hoe het er uit komt te zien als de aanbouw geplaatst is.
Meer blogs lezen? Klik dan hier.
Geef een reactie