Tot wel 10% van het warmteverlies van uw woning kan plaatsvinden door de ramen. Dit warmteverlies is een verspilling van zowel energie als geld. Conventionele ramen, zoals werd gebruikt tijdens de Romeinse tijd voor architecturale functies, bestaan uit een enkele dunne plaat glas dat heel gemakkelijk warmte door kan laten. In de jaren 1930 werd in Amerika dubbele beglazing uitgevonden als een middel om dit warmteverlies te beperken. Glas heeft veel effect op het energielabel. Zo kun je zonder HR++ glas bij geen energielabel A of energielabel B voor je woning halen.
Hoe zit dat nou met dubbel glas?
Moderne dubbele beglazing bestaat uit niet één maar twee glasplaten die van elkaar gescheiden zijn door een kleine ruimte. Deze ruimte is gevuld met lucht, maar kan ook gebruik maken van een zware gas als argon. Deze opbouw van Glas-Gas-Glas zorgt voor een veel grotere weerstand tegen de geleiding van warmte dan een conventionele enkele ruit. De dubbele beglazing is gesloten rond de uiteinden om verlies van gas te voorkomen. Sommige dubbele beglazingen zijn vervaardigd met vacuüm tussen de twee glasplaten, dit vacuüm heeft zelfs nog betere isolatie-eigenschappen dan van de platen die gebruik maken van een gas.
Dubbel glas zorgt voor een beter energielabel
Dubbele beglazing is verkrijgbaar in een breed scala aan mogelijkheden, in aantrekkelijke stijlen en afwerkingen waaronder een hout-effect, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over drastische veranderingen aan het uiterlijk van uw woning. Niet alleen zal de installatie van dubbele beglazing helpen om de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren, om op een lang termijn u veel geld te besparen, maar zal het tevens zorgen voor een betere geluidsisolatie en bijdragen aan het verminderen van interne condensatie waar u anders bij enkele glasplaten wel last van zou hebben. Dubbele beglazingen vereisen weinig onderhoud en hebben een lange levensduur. Het installeren van dubbele beglazing in uw woning is één van de beste manieren om uw energierekening te verlagen, een comfortabelere leefomgeving te creëren en het milieu te beschermen.
Energielabel online aanvragen?
Tot januari 2021 was het mogelijk om online een energielabel aan te vragen op energielabelvoorwoningen.nl. Je kon door middel van een vragenlijst zelf berekenen wat je energielabel wordt. Elk huis heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel. Je dient deze bij verkoop of verhuur definitief te maken (anders riskeer je een boete van €170). Je kunt als nieuwe bewoner bekijken wat de huidige labels zijn. Dit geeft een indicatie van de woning. Ook kun je een bouwkundig keuring laten uitvoeren. Op die manier krijg je nog meer inzicht in de huidige staat van het gebouw.
Geef een reactie