Site pictogram Sfeer & Comfort

Een stijlvol speelparadijs in je tuin

Toen we plastic steeds meer zijn gaan gebruiken waren ze nog heel populair en hip: het plastic en felgekleurde kinderspeelgoed in de tuin zoals de knalgele glijbaan, de felrode schommel en de fluoriserend groene wipwap. Maar tijden veranderen, en zo ook onze liefde voor het felgekleurde plastic. Het is niet alleen een ongelooflijk onverantwoord materiaal, het voelt niet fijn, oogt goedkoop en ze zijn dé objecten die je juist zo graag uit je tuin zou laten. Maar hoe moeten die kinderen zich dan vermaken en hun energie kwijt kunnen, om ’s avonds moe meteen in slaap te vallen?

Geen plastic toestellen die doen denken aan de verwaarloosde speeltuin

Ja, die plastic fluoriderende speeltoestellen doen denken aan een verwaarloosde speeltuin waar een overvloed aan onkruid en hondenpoep is te vinden. Iets wat je absoluut niet in je tuin wil. Tijd om na te denken over een goede vervanging, want je gunt je kinderen toch een leuke plek om te spelen in de tuin. Jij hoeft niet mee naar die verwaarloosde speeltuin, maar kunt heerlijk plaatsnemen op je ligbed met een boekje en een verse limonade, terwijl de kinderen lekker in de tuin spelen. Nu de toestellen nog. Hierbij een aantal goede tips hoe je die plastic rommel kunt vervangen en de kinderen buiten kunnen spelen in stijl.

Een tuin die lang meegaat

Kinderen groeien en daarmee ook hun interesses. Als ze klein zijn kunnen ze uren spelen in een zandbak of met een paar kiezels, maar als ze groter worden willen ze klimmen en klauteren. Als je je tuin nu al aanpast op verschillende leeftijden hoef je niet steeds nieuwe speeltoestellen te kopen die je kinderen vermaken. Zijn je kinderen nog klein? Denk dan nu alvast na over leuke speeltoestellen die ze bezighouden als ze ouder zijn.

Dynamisch is speels

Een dynamische tuin is niet alleen voor de kinderen leuk, ook voor jou zijn verschillende plekjes om te zitten, om lekker van de zon te genieten en om te ontbijten leuk. Heb je een kleine tuin? Plaats de schuur bijvoorbeeld in het midden. Zo creëer je al verschillende ‘ruimtes’ in je tuin. Voeg heggen, kleine muurtjes, of hoogte verschillen toe waardoor elke stukje weer een nieuwe plek is om in te spelen, of voor jou om een leuke BBQ te organiseren.

Verstop de toestellen

Door de toestellen te verstoppen in de tuin hoeven ze niet om veel aandacht te vragen. Plaats de trampoline bijvoorbeeld in de grond en plaats er een heg voor van bijvoorbeeld bamboe. Zo valt de trampoline niet op, kunnen de kinderen er niet vanaf vallen en kun jij met een gerust hart je boekje lezen aan de andere kant van de heg. Wil je toch een glijbaan? Deze kun je ook mooi verstoppen achter een heg van bijvoorbeeld beukenstruiken.


Zandbak én vlonder

Een zandbak blijft jaren leuk. Om kastelen te bouwen, gaten te graven en taartjes te bakken. Door de zandbak onder een vlonder te verstoppen, spelen de kinderen in hun eigen wereldje en verspreid het zand zich niet te makkelijk door de hele tuin. Als de kinderen even genoeg hebben van de zandbak kun je er een aantal platen opleggen en weg is de zandbak. Meer ruimte om een tafel kwijt te kunnen voor als je een hoop vrienden over de vloer heb tijdens je verjaardag.

Hutten bouwen!

Wat is er leuker voor kinderen dan een hut bouwen? Creëer een plekje waar ze naar hartenlust met doeken, takken en touwen in de weer kunnen om hun eigen hut te bouwen. Bevestig bijvoorbeeld een aantal ringen aan een muur waar een touw aan kan worden opgehangen of sla een (paar) palen in de grond waarover een doek kan worden gehangen zodat er een tent ontstaat. Je kunt ook een loopvlonder maken dat laag genoeg is om erover te lopen en hoog genoeg is om er een hut onder te bouwen. Ook ideaal om op te klimmen en klauteren!

Natuurlijke producten, goed voor mens en planeet

Dat plastic is maar niks. Het is niet te recyclen en geen fijn materiaal om vast te pakken of op te spelen. Door plastic te vervangen door natuurlijke materialen wordt je tuin niet alleen mooier, het is ook beter voor het milieu en het geeft een mooie natuurlijke sfeer in je tuin. Gebruik vooral hout zoals steigerhout of oud hout dat je weer een fris uiterlijk geeft met een likje verf of beits. Met stenen kun je een leuke trapsgewijze muur maken waarop gespeeld kan worden en met buigzame planten zoals een druif, kunnen leuke vormpjes gecreëerd worden in de tuin (en ook nog lekkere druiven in de nazomer).

Een tuin hoeft heus niet vol te staan met plastic toestellen om een speelparadijs voor kinderen te creëren, waar jij ook nog van een heerlijke verse limonade kunt genieten. Gebruik vooral natuurlijke materialen in een dynamische tuin, zodat jij en je kinderen in stijl kunnen genieten van buiten zijn.

Mobiele versie afsluiten