Eindelijk, je hebt een mooi stukje bouwgrond gekocht en bent klaar om er het huis van je dromen op te bouwen. Maar heb je er al aan gedacht hoeveel tijd en werk daarin kruipt? En weet je dat er veel normen en regels zijn waarmee je rekening moet houden? Wij geven je wat meer informatie over hoe je een duurzame woning kan bouwen.
Energiezuinig wonen
Het is belangrijk om je te realiseren dat huizen die gezet worden in Vlaanderen en Brussel aan strenge energienormen moeten voldoen. Bouwen volgens het BEN-principe is sinds 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in Europa. BEN staat voor bijna-energieneutraal en maakt dat dergelijke gebouwen weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die je nodig hebt om te leven, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Zulke bronnen moet je dan ook integreren in je nieuwe woning.
Groene energie kost geld
Begin jij ook al te rekenen? Investeren in groene energie, allemaal goed en wel, maar dat kost veel geld. Geen nood, deze investeringen zullen op lange termijn renderen en zichzelf terugbetalen door een lagere energiefactuur. Als je een BEN-woning bouwt, heb je ook recht op premies en misschien wel een voordelig krediet bij je bank.
Er zijn heel wat mogelijkheden op het vlak van groene energie. De meest gekende is waarschijnlijk zonnepanelen. Maar je kan ook een zonneboiler of warmtepomp installeren om energie op te wekken. Toestellen die gebruik maken van de zon, daar heb je ’s nachts toch niks aan? Toch wel, met dank aan een thuisbatterij. Die zorgt ervoor dat je de zon zelfs ’s nachts kan gebruiken. De energie die geproduceerd wordt, kan je meteen gebruiken, maar als je niet thuis bent, wordt die opgeslagen in zo’n thuisbatterij. Die opgeslagen energie gebruik je dan op momenten waarop de zonnepanelen minder opwekken dan wat er wordt gebruikt. Een thuisbatterij kopen is dus een prima idee als jij zoveel mogelijk uit je groene energie wil halen.
Goede isolatie is cruciaal
Je mag nog zo veel groene energiebronnen in huis hebben, wat heb je eraan als je huis niet goed geïsoleerd is? Het is belangrijk om je dak of zolder, ramen en muren goed te isoleren, maar ook je vloer. Isolatie-experts zullen je vertellen dat je nieuwbouw zeer goed uitgedroogd moet zijn voordat je aan isolatie kan beginnen. Voor de isolatie van je dak, bijvoorbeeld, spuiten stielmannen alles luchtdicht en dampremmend af met een dampscherm. Hoe minder vocht daar aanwezig is, hoe beter.
Een duurzame woning bouwen is zeker niet goedkoop, maar rendeert op lange termijn. Het is een grote investering, maar wel eentje voor het leven én die rekening houdt met het milieu.
Meer blogs? Kijk op sfeerencomfort.nl
Geef een reactie