Site pictogram Sfeer & Comfort

Hoe jij je zolder kan opruimen

Iedereen kent het wel; je legt 1 voorwerp neer op je zolder en na enkele jaren of soms zelfs maanden is het een groot doolhof. Je kan amper meer je zolder op lopen en alles ligt door elkaar heen. Het opruimen van je zolder is natuurlijk niet een van de leukste vrijetijdsbestedingen maar toch erg belangrijk, maar waar begin je? In dit artikel vertel ik alles over het opruimen van je zolder.

Neem de tijd

Mijn eerste tip is dat je moet beseffen dat het opruimen wat tijd kan kosten. Dit hangt natuurlijk af van elke zonder maar als jouw zolder vol staat met allerlei rotzooi, dan kan het zeker een flinke karwei worden. Ik raad daarom af om van tevoren een plan te bedenken en er enkele middagen voor uit te trekken. Bedenk van tevoren ook wat er allemaal kan staan op zolder om dit van tevoren te ordenen. Want wat ga je waar neerzetten?

Voorbereidend werk

Voordat je begint met opruimen is het belangrijk dat je voorbereidend werk doet. Ik raad bijvoorbeeld aan om enkele stellingkasten te kopen om daar verschillende boxen met spullen in te zetten. Een stelling is vaak erg stevig en daarom kan er veel op neergelegd worden, ideaal toch! Naast het kopen van stellingen kan je ook zelf opbergruimtes creëren. Zo kan je bijvoorbeeld planken ophangen om daar wat spullen op te leggen.

Een indeling

Mijn zolder heeft een hele rare afmetingen met rare hoeken. En ik denk dat veel zolders dit hebben. Daarom is het belangrijk om van tevoren een indeling te maken. Heb jij een moeilijk bereikbare ruimte op je zolder, bedenk dan goed wat hier wel kwijt kan.


Bedenk daarnaast ook wat je achterin gaat leggen en wat je voorin legt. Je kerstspullen heb je bijvoorbeeld maar één keer per jaar nodig dus kunnen makkelijk ergens achteraan staan. Andere spullen zoals spullen van vroeger kunnen ook achteraan staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een soort gangpad vrijhoudt.


Waar veel mensen niet aan denken is dat de warmte-installatie zich op zolder bevindt. Dit betekent dus ook dat het een warmere plek kan zijn dan de rest van het huis. Heb jij spullen die slecht tegen warmte kunnen, probeer deze dan niet op zolder te leggen maar sla deze op in de kelder.


Genoeg tips om te beginnen aan jouw opruimweekend. Wanneer ga jij beginnen met het opruimen van je zolder?

Mobiele versie afsluiten