Om de isolatie van je huis goed haar werk te laten doen, is het zeer belangrijk om precies te weten waar deze geplaatst moet worden. “Een huis isoleren hoe pak je het aan?” dat is in dit geval natuurlijk de grote hamvraag. Er komt hier immers wel het een en ander bij kijken.
Isolatie zorgt voor energie-efficiëntie en comfort
De luchtstroom die jouw huis in of uit gaat, is de beweging van lucht die zich onder meer door openingen en gaten in muren, de zolder, kruipruimte, deuren en ramen verspreidt. Deze luchtlekkage is een groot probleem in veel huizen en draagt soms bij aan veel energieverlies en ongemak. Dit alles speelt per slot van rekening een belangrijke rol in de energie-efficiëntie en het comfort van jouw huis.
Laten we eens beknopt kijken naar enkele van de belangrijkste gebieden die voor een betere temperatuurregeling isolatie nodig hebben.
Zolder- en dakisolatie
De harde stralen van de zon schijnen in de zomer direct op het dak, waardoor de temperatuur daaronder soms tot een astronomisch niveau stijgt. Dit warme dak straalt deze warmte naar de zolderruimte uit. Dit kan een groot probleem opleveren. Een ongeïsoleerd dak en zolder kunnen ook de temperatuur van jouw gehele huis beïnvloeden. Het leidt vooral in de koude winterperiode tot veel ongemak en torenhoge elektriciteitsrekeningen.
Hier komen de zolder- en dakisolatie je fijn te hulp. Volgens de geleerden kunnen huiseigenaren maar liefst 15% op hun verwarmings- en koelingskosten besparen door zolders, de toegankelijke kelder randbalken en vloeren boven kruipruimtes effectief te isoleren.
Buitenmuurisolatie
Een goede wandisolatie biedt veel voordelen. Het is één van de beste maatregelen die jij kunt nemen om de levensduur van jouw huis te verlengen en je huis een stuk energiezuiniger te maken.
Deze buitenmuurisolatie kan je huis ook helpen tegen extreme temperatuurschommelingen. Dit zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik, maar ook nog eens voor een beter milieu! Effectieve muurisolatie wordt bovendien als een teken van een goed gebouwde woning gezien en verhoogt dus ook de verkoopwaarde.
Binnenmuurisolatie
Hoewel het isoleren van binnenmuren geen must is, biedt het tal van voordelen. Het zorgt voor energiebesparing door warmteoverdracht tussen kamers te voorkomen. Het zorgt daarnaast voor een prettige geluidsdemping tussen kamers.
Vloerisolatie
Een niet-geïsoleerde vloer zorgt er in de winter voor dat koude lucht vanuit de ondergrond jouw huis binnenkomt. Dit kan tot ongeveer 10% hogere energiekosten leiden. Oudere woningen met een verlaagde vloer en woningen met een kruipruimte eronder hebben veelal het hardst een vloerisolatie nodig.
Kruipruimte
Kruipruimtes kunnen een simpele toegang tot (pijp-) leidingen bieden, maar huizen met kruipruimtes kunnen eveneens zeer vatbaar zijn voor vocht gerelateerde problemen zoals schimmelgroei. Experts vertellen steeds vaker dat ongeventileerde kruipruimtes beter voor huiseigenaren zijn, mits die de juiste methoden voor vochtbeheersing gebruiken.
Spuitschuim biedt een goede vochtbestendigheid en kan gebruikt worden om randbalken te isoleren. Voor muren van een kruipruimte zijn de hardschuimplaten de meest geschikte optie omdat ze geen vocht vasthouden. Plus een dampscherm van polyethyleen plastic dat de grond bedekt, kan idem dito vocht op afstand houden.
Tot slot
Voor een optimale energie-efficiëntie moet je huis vanaf het dak tot aan de fundering goed geïsoleerd zijn. Maak jouw woonkamer en de rest van je huis zo ook aangenaam warmer in de winter en koeler in de zomer. Want isolatie biedt een huis niet alleen een barrière tegen omgevingsfactoren, maar je bespaart ook geld door je huis optimaal te isoleren.
Geef een reactie