Je wilt beginnen met het zelf kweken van gewassen en planten. Dan zul je je eerst moeten verdiepen in wat je nodig hebt, wat je het beste kunt doen en wanneer. Wij helpen je hierbij door tips te geven over je dit het beste kunt aanpakken.
Maak het niet te moeilijk in het begin
De ene plantsoort of gewas is moeilijker te kweken dan de andere. Het beste kun je beginnen met planten en gewassen die redelijk makkelijk zijn om te kweken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met aardappelen. Deze kun je in maart al voorzaaien en vanaf half mei in de volle grond zetten. In mei kun je ook beginnen met courgettes. Deze hebben wel veel water nodig om te groeien. Komkommers zijn ook goede groenten om mee te beginnen. Ze groeien redelijk makkelijk. En radijsjes doen het ook bijna altijd goed. Deze hebben ook niet zoveel tijd nodig om te groeien en je kunt er na een paar weken al van genieten.
Hoe ga je verder?
Als je wat meer ervaring hebt met kweken, dan kun je kijken om dit verder uit te breiden. Je kunt dit ook doen door bijvoorbeeld een kweekkas te kopen. Dan kun je meteen het kweekseizoen verlengen. De kweekkassen bij Lorangerie zijn van goede kwaliteit en je hebt er lang plezier van. Ga je echt beginnen met een kweekkas dan kun je het beste een kweekplan maken. Daarin staat wat je wanneer gaat zaaien en planten en wanneer je het kunt oogsten.
Met een kweekkas kun je tot in november nog gewassen kweken. Zo kun je nog prima spinazie, druiven en planten kweken in november. In december is het niet zo verstandig om te kweken, maar je kunt er wel bepaalde planten laten staan, zoals begonia’s en fuchsiastekjes.
Heb je geen ruimte?
Tegenwoordig heb je leuke kweekkastjes die weinig ruimte innemen, maar als je echt te weinig ruimte of geen tuin hebt, kun je kijken of er in de buurt een moestuintje te huur is. Veel gemeenten hebben moestuintjes die je kunt huren en waar je naar hartenlust kunt kweken en oogsten. Je kunt ze helemaal inrichten naar eigen wens. Zo heb je toch eten van eigen bodem en weet je dat het onbespoten is.
Kweken is vooral in het begin een kwestie van vallen en opstaan. Lees je goed in en ga er gewoon voor. Je kunt er alleen maar van leren en het geeft veel voldoening als je eigen gekweekte groenten op je bord liggen.
Geef een reactie