Veilig wonen is tegenwoordig minder vanzelfsprekend, dan dat dit in het verleden geweest is. Denk bijvoorbeeld aan het toenemende geweld onder inbrekers, die er alles aan doen om een woning binnen te dringen. Of wat te denken van hypermoderne apparaten, die brand veroorzaken of zelfs ontploffen? Daar komt bij dat het weer in Nederland onstuimiger is geworden, waarbij men geregeld te maken krijgt met rivieren die buiten hun oevers treden. Het heeft vergaande gevolgen voor woningbezitters in de omgeving van deze rivieren, die bijvoorbeeld te maken krijgen met ernstige lekkages in huis. In dit artikel geven we je verschillende tips, die veilig wonen makkelijker maken. Hoe zorg jij er momenteel voor dat je veilig woont?
Sluit altijd een inboedel- en woonverzekering af
Om te beginnen is het bijzonder belangrijk, om een inboedel- en woonverzekering af te sluiten. Beide verzekeringen zijn in Nederland niet verplicht, maar kunnen je veel ellende besparen. Met een inboedelverzekering bescherm je jezelf tegen de kosten voor het herstel van schade of diefstal aan losse interieur elementen in huis. De woonverzekering biedt diezelfde bescherming aan vaste elementen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vloer, de wanden van je woning, enzovoorts. Bij schade of diefstal is het belangrijk om dit zo goed mogelijk vast te leggen met foto’s, of door een lijstje op te stellen van de gestolen spullen. Op basis van het geleverde bewijs zal de verzekeraar vervolgens een vergoeding aan je uitkeren om de schade te herstellen. Vergelijk hier verschillende woonverzekeringen met elkaar. Ten slotte is een kluis in huis ook absoluut geen overbodige luxe.
Zorg voor een alarmsysteem binnen je woning
De kans op een inbraak verklein je niet alleen door je ramen en deuren van goede sloten te voorzien. Ook kan het verstandig zijn om een alarmsysteem in huis te installeren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een alarmsysteem met bewegingssensoren en magneetcontacten. De magneetcontacten vallen nauwelijks op, omdat ze aan de deur- en deurpost bevestigd worden. Zodra het contact een lange tijd verbroken blijft, zal er een alarm geactiveerd worden. Het schrikt inbrekers af, omdat omwonenden zeer waarschijnlijk polshoogte komen nemen bij het afgaan van het alarm.
Tip! Informeer bij een slotenmaker in de buurt, hoe je een alarmsysteem het beste vorm kunt geven. Welke beveiligingscomponenten moet je op dit systeem aansluiten? Hoe voorkom je dat inbrekers het systeem kunnen omzeilen? Enzovoorts.
Laat elektra veilig door een elektricien aanleggen
Ook de kans op een brand in huis wil je zo klein mogelijk maken. In het bijzonder een brand als gevolg van elektriciteitskabels die niet op de juiste wijze aangelegd zijn. Denk aan kabels die te dicht tegen elkaar aan liggen, waardoor de warmte niet goed kan ontsnappen. De kabels kunnen in zo’n geval met elkaar versmelten, wat voor een grote stroomschok zorgt. In het ergste geval resulteert die stroomschok in een brand. Door dergelijke werkzaamheden aan een elektricien over te laten, is de kans op een defect aan de elektra kabels of bijvoorbeeld aan de meterkast zeer gering. Ook kan een elektricien je van passend advies voorzien als je bepaalde klussen zelf uit wilt voeren. De bedrading van elektra hoeft met de populariteit van de industriële woonstijl echt niet per se meer volledig verstopt te worden, maar houd het wel veilig!
Geef een reactie