Tijdens de oriëntatiefase naar nieuwe raamdecoratie moet je veel keuzes en afwegingen maken. Sommige stijlen vallen direct af, over andere opties moet je wat langer nadenken. De kleurstelling, materiaalkeuze, schuifgordijnen of toch liever lamellen? De bediening is een afweging die doorgaans niet op de eerste plaats zal staan. Heel begrijpelijk maar wel jammer als blijkt dat jouw jaloezieën steeds scheeftrekken als je ze omhoog wilt schuiven. Door te kiezen voor elektrische raamdecoratie ben je van deze problemen verlost. Waarom automatisering van de gordijnen ook voor jou de juiste keuze is leggen we uit op deze pagina.
Waarom kiezen voor elektrische raamdecoratie?
Laten we eerst even een kritisch standpunt innemen, klakkeloos reclame van winkels en merken overnemen kan iedereen. Hoeveel moeite kost het nou echt om de gordijnen zelf te openen en sluiten? Moet je honderden, of voor een complete woning zelfs duizenden euro’s meer besteden om je raamdecoratie te automatiseren terwijl je het zelf ook kunt doen? Hier zijn een aantal praktijksituaties waarbij automatisering wel degelijk voordeel biedt:
- Je komt meestal na zonsondergang thuis waardoor door woning er verlaten uitziet. Misschien heb je al een setje Hue lampen in huis zodat de verlichting vanzelf inschakelt. Je kunt ook je gordijnen op gewenste tijden laten openen of sluiten als je niet thuis bent.
- Als je graag het bankstel voor het venster plaatst zijn de koordjes van je jaloezieën niet meer goed bereikbaar. Dus je stemt de inrichting af op een paar bungelende koordjes. Dat hoeft niet meer als je de jaloezieën met een motor laat openen en sluiten.
- Bereikbaarheid speelt ook een rol bij andere vensters die onbereikbaar zijn, bijvoorbeeld op zolder. Je hoeft dus niet op een keukentrap te klimmen of het raam permanent dicht te plakken.
- Senioren met motorische beperking en mindervaliden hebben uiteraard baat bij bediening op afstand, smart home toepassingen zijn dan ook gebaseerd op domotica oplossingen die voor deze doelgroepen ontwikkeld worden.
- Staat de zon in de ochtend op de voorzijde van je woning en in de middag op de achterzijde? Stel een scenario in waarbij de gordijnen per zijde van je huis openen of sluiten. Beter nog, laat het over aan een Somfy zonnesensor die het licht meet.
Sommige voordelen zijn ‘leuk om te hebben’ tot aan ‘musthave’, per huishouden zal het lijstje plus- en minpunten verschillen. In veruit de meeste gevallen zal het lijstje voordelen echter een stuk langer zijn.
Kan ik alle gordijnen automatiseren?
Als je kiest voor een all-in systeem zoals PoweredBlinds dan hoef je eigenlijk niet na te denken over hoe werkt, alle elementen zijn op elkaar afgestemd. Als je toch liever een ander type gordijn wilt kopen, of je hebt al mooie raamdecoratie in huis, dan kun je deze ook automatiseren. Je zult dan wel iets beter moeten opletten bij het maken van keuzes.
Het is mogelijk om zowel horizontaal als verticaal schuivende raamdecoratie te voorzien van een motor. Zo maakt Somfy diverse universele motoren voor standaard gordijnrails. Er is een type voor smalle gordijnen met wat minder ‘power’ of juist een zeer krachtig model voor zeer brede vensters leverbaar. Daarnaast is er ook de optie voor een stillere motor, wat met name op de slaapkamer erg prettig kan zijn.
Er zijn types met een 230V aansluiting, als het niet praktisch is om een stroomkabel aan te leggen dan is het ook mogelijk om een type met oplaadbare accu te nemen of met oplaadbare batterijen. Deze systemen kunnen maandenlang meegaan bij normaal gebruik voordat je de accu moet opladen.
Voor horizontaal schuivende gordijnen is een iets ander systeem bedacht waarbij een motor op de gordijnrails wordt gemonteerd die het gordijn automatisch kan openen en sluiten. Er zijn kleine kastjes met wieltjes die je op een gordijn met roede kunt monteren, in praktijk werkt een systeem op een gordijnrails wel meer betrouwbaar.
Wat betekent huisautomatisering?
Een lamp inschakelen met een knop aan de muur of een app op je mobiel verschilt eigenlijk niet veel, dit kun je niet ‘automatisering’ noemen. Je kunt onderscheid maken in drie vormen van bediening:
- Direct: Je staat bij een gordijn, je schuift met je handen of trekt aan koordjes. Dit is een puur mechanische handeling.
- Op afstand: Je maakt gebruik van een afstandsbediening of app op je smartphone of tablet.
- Automatisch: Je stelt programma’s in of je laat het ‘denkwerk’ over aan slimme sensoren die licht meten.
Het spreekt voor zich dat optie 3 de meeste mogelijkheden biedt. Zeker in combinatie met smart lights, smart speakers en een spraakassistent zoals Siri, Alexa of Hey Google zijn de mogelijkheden eindeloos. Het mooiste is dat domotica in delen op te bouwen is, als je een centrale ‘hub’ zoals de TaHoma in huis haalt kun je daar later zowel raamdecoratie, garagedeur openers en zelfs rookmelders aan koppelen.
Op zoek naar meer trends voor in jouw woonkamer? Kijk hier: https://www.sfeerencomfort.nl/categorie/woonaccessoires/
Geef een reactie