Site pictogram Sfeer & Comfort

Wat zijn verduisterende gordijnen?

Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat er op de markt heel wat verschillende soorten gordijnen zijn terug te vinden. In eerste instantie zijn er natuurlijk de standaard exemplaren, maar wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld verduisterende gordijnen? Zoals de naam reeds laat vermoeden slagen deze gordijnen er in om een bepaalde ruimte (extra) te verduisteren. Dit kan bijzonder handig zijn en dat zeker en vast niet alleen maar in de slaapkamer. Wil jij ook graag meer te weten komen over verduisterende gordijnen en de voordelen waar je nu precies op kan rekenen? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Wat zijn verduisterende gordijnen nu precies?

Zoals de naam reeds laat vermoeden geldt voor verduisterende gordijnen dat ze zijn vervaardigd uit een verduisterende stof. Deze zorgt ervoor dat daglicht op een efficiënte manier buiten kan worden gesloten. In het merendeel van de gevallen wordt er bij verduisterende gordijnen ook gekozen voor een geplooid gordijn welke zich op een rail bevindt. Deze keuze is eigenlijk vrij voor de hand liggend. Mocht jij toch eerder kiezen voor het gebruik van gordijnen met ringen, dan is het namelijk zo dat je zal moeten vaststellen dat deze nog steeds het nodige licht zullen doorlaten. Bovendien wordt het bij verduisterende gordijnen ook steeds aangeraden om je gordijnen extra breed te maken. Alleen op deze manier is het voor verduisterende gordijnen immers mogelijk om elkaar op optimale wijze te kunnen overlappen waardoor het meest optimale effect ontstaat.

In welke kamers gebruik maken van verduisterende gordijnen?

Het merendeel van de mensen die ervoor kiezen om over te gaan tot het kopen van verduisterende gordijnen doen dit in het bijzonder voor in de slaapkamer. Voor veel mensen geldt namelijk dat ze de nodige moeite ondervinden om te kunnen slapen omdat er bijvoorbeeld sprake is van straatverlichting welke naar binnen in de woning valt. Verduisterende gordijnen kunnen ervoor zorgen dat deze verlichting wordt geblokkeerd waardoor het pas echt helemaal donker kan worden gemaakt in de kamer in kwestie.

Bovenstaande betekent evenwel niet dat verduisterende gordijnen enkel en alleen maar tot hun recht komen in de slaapkamer. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de woonkamer? Ook in deze ruimte wordt er steeds vaker voor gekozen om gebruik te maken van verduisterende gordijnen. Dit niet in het minst omdat dit ervoor zorgt dat de kijkervaring wanneer je naar de televisie kijkt steeds zo optimaal mogelijk kan worden gehouden. Heb jij ook vaak last van vervelend licht welke op je televisie valt? Dan kan gebruikmaken van verduisterende gordijnen daar op een efficiënte manier verandering in brengen.

3 extra voordelen van verduisterende gordijnen

Kies jij er uiteindelijk eveneens voor om gebruik te maken van verduisterende gordijnen in je woning? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je naast bovengenoemde voordelen nog kan rekenen op heel wat extra sterke troeven. Wij hebben alvast nog drie extra interessante voordelen hieronder voor jou op een rijtje gezet.

1.) Verduisterende gordijnen isoleren extra goed

Het eerste extra voordeel dat is verbonden aan verduisterende gordijnen heeft betrekking tot het feit dat ze extra goed isoleren. Op het ogenblik dat je ervoor kiest om gordijnen te kopen die niet zijn gevoerd en over een lichte stof beschikken is de isolerende werking daarvan uiteraard zeer beperkt. Het kan echter ook anders. Bij verduisterende gordijnen is de stof namelijk een behoorlijk stuk zwaarder. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze gordijnen steevast worden gevoerd waardoor ze veel moeilijker te penetreren zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor de (warme) lucht in je woning, maar ook voor het geluid van buitenaf.

Ben jij dus woonachtig in een vrij luidruchtige omgeving? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat verduisterende gordijnen door hun dikke(re) stof perfect in staat zijn om het merendeel van de omgevingsgeluiden buiten te houden. Dit is echter niet alles. Door gebruik te maken van verduisterende gordijnen is het namelijk eveneens mogelijk om de isolatiewaarde van een bepaalde ruimte te verbeteren. Zo sla je twee vliegen in één klap.

2.) Verduisterende gordijnen hebben een uitstekende duurzaamheid

Gordijnen welke zijn vervaardigd uit een lichte stof kunnen op een zeker ogenblik sporen van slijtage gaan vertonen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Op het ogenblik dat je ervoor kiest om gebruik te maken van verduisterende gordijnen wordt dat wel even een ander verhaal. In dit geval kies je namelijk voor het aanschaffen van veel dikkere gordijnen die ook best wel tegen een stootje kunnen. Neem jij dus met andere woorden alleen maar genoegen met echt kwalitatieve gordijnen? Ook in dat geval is de keuze voor verduisterende gordijnen mogelijks al snel gemaakt.

3.) Verduisterende gordijnen hoeven helemaal niet duur te zijn

De vaak stevige kwaliteit van verduisterende gordijnen zorgt ervoor dat veel mensen zich de vraag stellen of dit type van gordijnen in de praktijk niet erg duur zijn. Het is inderdaad zo dat verduisterende gordijnen standaard net wat duurder zijn in vergelijking met gewone gordijnen. Dit gezegd zijnde is het zo dat er ook op verschillende manieren kan worden bespaard op deze gordijnen. Zo is het altijd de moeite waard om de verschillende uitvoeringen op de markt te vergelijken. Daarnaast kan de prijs van verduisterende gordijnen ook sterk verschillen afhankelijk van de aanbieder in kwestie. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking zorgt er dan ook in de praktijk altijd voor dat je jouw verduisterende gordijnen kan bestellen tegen een zo scherp mogelijk prijskaartje.

Creëer extra privacy met verduisterende gordijnen

Buiten de hierboven aangegeven extra 3 voordelen welke zijn verbonden aan verduisterende gordijnen is het eveneens zo dat deze gordijnen ervoor kunnen zorgen dat er extra privacy in huis wordt gecreëerd. Heel wat mensen vinden het alles behalve fijn wanneer mensen van buitenaf over de mogelijkheid beschikken om zomaar binnen te kijken in de woning. Geldt dat ook voor jou? In dat geval kan het meer dan de moeite waard zijn om gebruik te maken van verduisterende gordijnen. Deze gordijnen zorgen er wanneer ze zijn gesloten voordat de inkijk in je huis nagenoeg volledig tot het verleden behoort. Door ze te combineren met vitrage is het mogelijk om de privacy in je woning ook tijdens de dag sterk te verbeteren.

Mobiele versie afsluiten