Je staat op het punt om een heel nieuw huis te bouwen. Met alle discussie rondom de opwarming van de aarde vind je het vanzelfsprekend dat je nieuwe huis zo groen mogelijk is. Je vindt het uiteraard belangrijk dat je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. En als het even kan, wil je ook gebruiken van materiaal en technieken die het meeste voor jou opleveren. Maar hoe doe je dat?
De techniek achter zonnepanelen.
De laatste jaren volgen de vernieuwingen op het gebied van groene energie elkaar razendsnel op. Technieken die we 10 jaar geleden gebruikten zijn nu alweer achterhaald. Het probleem van de meeste zonnepanelen die we nu gebruiken is dat ze van silicium zijn gemaakt. 95% van alle zonnepanelen die geproduceerd worden zijn van dit materiaal. Silicium is van een efficiëntie van slechts 4,5% in 1953 gegaan naar ongeveer 26% tegenwoordig. Wetenschappers verwachten dat het maximum ongeveer rond 33% zal liggen.
Maar hoe kies je dan de juiste?
Aan de oppervlakte kan je het eigenlijk niet meer zien, maar op nano niveau wel. Dat betekent dat je meer dan een microscoop nodig hebt om te zien wat nu precies het verschil is. Met de zogeheten Afm-Ir techniek kan tot op de nanometer de juiste chemische structuur vastgesteld worden. Voor de duidelijkheid: een nanometer is 0,00001 millimeter. Je kan je voorstellen dat zulke geavanceerde zonnepanelen uitzonderlijk goed zijn en dat ze geen investering voor jaren, maar voor decennia zijn.
De kosten.
Natuurlijk is dit informatie die je bij de aanschaf van je zonnepanelen kan opvragen en hoef je dit niet zelf te onderzoeken. Jij wilt weten of zulke geavanceerde panelen wel de moeite van de investering waard zijn. Natuurlijk zijn er altijd goedkopere alternatieven. Maar onthoudt dat het een langetermijninvestering is. En nog veel belangrijker. Op het welzijn van de aarde kan je helemaal geen prijs plakken.
Geef een reactie