Ben jij van plan om een Strelitzia kamerplant aan te schaffen of heb je al een mooi exemplaar in huis staan? Dan kun je maar beter snel verder lezen, want we hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat deze het beste kan groeien en de mooiste groene bladeren behoudt.
Water geven
De Stretlitzia is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig. Je mag deze minimaal eens per week water geven, want anders gaan de bladeren hangen. Houd er wel rekening mee dat deze in de zomer misschien wel meer water nodig hebben om goed gehydrateerd te blijven, dus dan mag je twee keer een grote sloot water geven.
Standplaats
Deze plant houdt ervan om lekker in de warmte en de zon te staan. Hij heeft namelijk niet voor niets de naam paradijsvogelplant gekregen. Nu is ons klimaat natuurlijk niet erg paradijs-achtig, maar je kunt dit wel nabootsen door deze lekker in het zonnetje te zetten. Nevel af en toe wat water over de bladeren voor extra vocht en jou Strelitzia heeft het weer naar haar zin.
Potkeuze en overpotten
Veel planten zitten tijdens hun verblijf in het tuincentrum in een te kleine pot. Je kunt deze na de verhuizing naar jouw woning het beste direct verpotten, zodat de wortels voldoende ruimte krijgen. Hierna hoef je er voorlopig niet naar om te kijken, maar controleer om het jaar of de wortels nog niet vastzitten. Gemiddeld hoef je deze slechts eens in de twee jaar te verpotten.
Bruine bladeren snoeien
De Strelitzia vereist niet veel snoeiwerk, maar af en toe worden de bladeren bruin. Soms kun je hier helemaal niets tegen doen, want het is nu eenmaal een natuurlijk proces. Je kunt deze bladeren het beste kort boven de grond afknippen. Zo zorg je ervoor dat de plant niet extra energie stopt in het behouden van dit blad, maar alle andere bladeren blijft voeden.
Extra stekje maken
Wist je dat je deze plant kunt stekken? Als jouw paradijsvogelplant groot genoeg is en meerdere stammen bevat, kun je deze uit elkaar halen. Doe dit echter wel voorzichtig, want je wilt niet dat er van alles afbreekt. Door de dikke wortels moet je echter wel wat kracht zetten, maar zorg dat de stek voldoende wortels overhoudt. Deze zal niet direct bloemen maken zoals je grote plant, want hier gaat een aantal jaar overheen. Tot die tijd kun je genieten van de grote, groene bladeren!
Meer tips lees je hier.
Geef een reactie