Site pictogram Sfeer & Comfort

4 tips voor een goede sfeer aan de eetkamertafel

Met het hele gezin aan de eetkamertafel. Praten over de dingen die jullie vandaag ondernomen hebben. De interessante gebeurtenissen op het werk of school. Genieten van een heerlijk gerecht. Dit roept allerlei nostalgische gevoelens bij je op. Toch blijkt het in de praktijk vaak anders te gaan.

Hoewel je iedere avond weer je best doet om iedereen aan tafel te krijgen is de sfeer vaak ver te zoeken. Lange gezichten kijken je aan terwijl je een maaltijd op tafel zet, in plaats van gezellige gespreken worden er enkel discussies gevoerd en je moet om de haverklap iemand terecht wijzen. Heel ongezellig. Hoe kregen jouw ouders dit vroeger toch altijd voor elkaar? En hoe geef je jouw gezin die zelfde prettige ervaring met eten aan de eetkamertafel? Wij hebben 4 tips voor een goede sfeer aan de eetkamertafel voor jou op een rijtje gezet.

Kies voor comfortfood

Bedenk dat het leven niet altijd om gezond eten draait. Je mag je gezin en jezelf best wel eens verwennen. Voor meer sfeer aan de eettafel kan je eens een keer het ultieme comfortfood op tafel zetten. Bekijk food places near me en kies voor een restaurant dat voor ieder wat wils verkoopt. Laat ieder gezinslid een eigen maaltijd kiezen, zodat je zeker weet dat deze in de smaak zal vallen. Zo heb je alvast de eerde horde genomen en weet je zeker dat er geen lange gezichten aan tafel zullen zitten. Zo houd je meer tijd over om samen met en van elkaar te genieten. Goed voor de gezinsdynamiek en de sfeer aan tafel.

Laat de kinderen mee helpen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel sneller geneigd zijn om hun bordje leeg te eten als ze mee hebben kunnen helpen. Geef ieder kind dan ook een klein taakje in de keuken. Bijvoorbeeld het snijden van groentes of, voor jonge kinderen, het wassen van groente. Geef ze daarnaast een beetje zeggenschap over wat er die avond gegeten gaat worden. Door de vraag: “wat eten we vandaag?” te stellen, geef je ze misschien te veel keuze. Beperk je vraag daarom door ze uit twee verschillende soorten groentes te laten kiezen. Zo vergroot je de kans dat iedereen zonder mopperen aan tafel verschijnt.

Kleed de tafel gezellig aan

Als je voor meer gezelligheid aan tafel wilt zorgen, moet je hier natuurlijk zelf ook wat voor doen. Ga daarom eens op pad voor wat leuke accessoires. Denk aan fijne placemats, kaarsjes en andere dingen die de sfeer aan tafel kunnen verhogen. Eten wordt natuurlijk al direct een stuk leuker als de tafel gezellig aangekleed is.

Leg minder focus op het eten

Ouders hebben al snel de neiging om hun kinderen telkens op het eten te wijzen. “Nog één hapje! Niet zo spelen met je eten!” uiteindelijk merk je op dat je de gehele avond enkel aan het waarschuwen bent. Niet zo gezellig. Bovendien is de kans zo groter dat je kinderen helemaal niet meer willen eten. Probeer daarom minder focus op het eten te leggen en juist meer op het communiceren. Vertel zelf vrolijk over de dingen die je gedaan hebt op je werk en geef dan de beurt aan de kinderen. Terwijl je het gesprek gaande houdt, zal je merken dat de meeste kinderen ongemerkt meer eten dan ze anders zouden hebben gedaan.

Mobiele versie afsluiten