Site pictogram Sfeer & Comfort

De tijd van open tuindeuren komt er weer aan!

tuindeuren

We zijn al weer verwend met de eerste mooie lentedagen. Heb jij de tuindeuren al lekker open gehad? Een heerlijke tijd, als je het mij vraagt. Als jouw tuin grenst aan je woonkamer, dan is de tuindeur misschien wel belangrijker dan je denkt.


De tuindeur vormt de grens tussen de tuin en de woonkamer. Als de tuindeur opstaat, vormen de tuin en de woonkamer één geheel. Het is daarom verstandig om niet te kiezen voor een enkele tuindeur, maar dubbele tuindeuren. De entree naar je tuin is veel breder en je kunt je tuin beter verbinden met de woonkamer. Niet alleen vormt de tuindeur de toegang tot de tuin, het zorgt ook voor de lichtinval in de woonkamer. Vooral in een donkere woonkamer is het belangrijk dat de tuindeur voldoende glas bevat om veel daglicht binnen te krijgen. Naast de verschillende modellen zijn er dus enkele zaken om op te lekker bij een tuindeur uitzoeken. 

Openslaande tuindeuren of een schuifdeuren?

Een belangrijke keuze bij een tuindeur is de keuze voor een openslaande tuindeur of schuivende deuren, een schuifpui. Dit is zowel esthetische belangrijk, maar ook om praktische reden.


Kies je voor een openslaande tuindeur, dan zal dit logischerwijs veel meer ruimte in beslag nemen dan een schuifpui. Sterker nog, schuifpuien nemen in het geheel geen ruimte in en je krijgt een zeer strakke overgang naar de tuin. Maar openslaande tuindeuren hebben wel hun charme, want het is nostalgisch. Je moet daarom een balans vinden tussen de praktische kant en de esthetische kant. Als je terras klein is, dan is het hinderlijk om met een openslaande tuindeur telkens de tuinmeubels te verschuiven. In dat geval zijn schuifdeuren een goede keuze.

Ook de stijl van de woning speelt mee. Schuivende tuindeuren zullen naadloos passen in een moderne woning, terwijl bij een klassieke en nostalgische woning openslaande tuindeuren horen.

Materiaal van de tuindeur

Het materiaal waaruit de tuindeur bestaat, bepaald voor een groot gedeelte de kwaliteit. De klassieke houten tuindeur blijft populair. Een houten tuindeur staat vooral mooi in klassiekere woningen, maar kan in principe in elk soort woning. Hoewel hout een prachtig en gemakkelijk bewerkbaar materiaal is, is het nadeel dat je een houten tuindeur wel regelmatig moet onderhouden. De deur moet dan geschuurd worden en opnieuw geschilderd of gelakt. Maar als je dat dan doet, heb je een prachtig en sfeervol effect.

De meest mensen zullen tegenwoordig echter een kunststof tuindeur uitzoeken. Kunststof is een zeer duurzaam materiaal, onderhoudsvrij en isoleert goed. Wanneer je kiest voor een nerfstructuur in het kunststof, zal het lijken alsof de tuindeur van hout is. Aluminium is een zeer stijlvol materiaal dat goed past bij een moderne en strakke woning. Een aluminium tuindeur heeft een zeer lange levensduur, het materiaal is sterk en biedt een uitstekende isolatie. Wel moet je rekening houden bij een aluminium tuindeur uitzoeken, dat je een wat hogere prijs betaald.

Alleen een tuindeur of volledige pui?

Je kunt natuurlijk enkel een tuindeur uitzoeken, maar wil je een stijlvol uiterlijk en een goede lichtinval bereiken, dan is een volledige pui aan te bevelen. Een pui bestaat uit één of twee tuindeuren met aan beide zijden een glazen ruit. Hiermee sluit je tuin over de volle breedte van je woning aan met je woonkamer en krijg je meer dan voldoende daglicht binnen. Een volledige pui met tuindeur(en) is de mooiste oplossing.


Bron: renovatienieuws.nl

Mobiele versie afsluiten