Waarschijnlijk ben je hem al ergens tegen gekomen, de gietvloer ofwel een naadloze vloer die er uitziet als een ijsvlakte. Al jaren werd dit vloertype in bedrijfshallen en kantoorgebouwen gebruikt. De laatste jaren zie je de gietvloer ook steeds vaker terug in woningen. De belangrijkste redenen zijn dat hij er prachtig uit ziet en slijtvast is.
Gietvloer
Het woord zegt het al, een gietvloer is een vloer die niet gelegd, maar gegoten wordt. In wezen hetzelfde principe als het storten van een cementen ondervloer, alleen nu met ander, hoogwaardig materiaal. Overigens kan ook een betonvloer gegoten worden, mocht je daar interesse in hebben. Veel mensen denken bij een gietvloer aan een industriële vloer of aan de betonlook. Niets is minder waar, een gietvloer is alles behalve minimalistisch of ruw. Hij kan in een veelvoud van kleuren gecreëerd worden, geheel naar wens. Mocht je dat willen, dan kunnen ook de muren daarop aangepast worden. Je hebt drie types gietvloer:
- de polyurethaan vloer
- de epoxyvloer
- en tegenwoordig zelfs een vloer van biopolymeren.
Materiaal
Polyurethaan is een kunststof die je overal tegen kunt komen. Als onderdeel van een stoel of als zool onder jouw schoen. Maar ook in de auto of in een koelkast wordt dit makkelijk te verwerken materiaal gebruikt. Het is stevig, slijtvast en duurzaam. Epoxy is een kunststof die vloeibaar is. Epoxyhars wordt gebruikt coating en in verf. Doordat hij snel uithardt en zeer stevig wordt, is hij uiterst geschikt als reparatiemateriaal. Een epoxyvloer is zeer slijtvast en goed te onderhouden.
De nieuwste trend is een gietvloer waarbij een product gebruikt wordt dat op plantaardige olie gebaseerd is. Dat maakt het ecologisch verantwoord en zeer duurzaam.
Voordelen gietvloer
De gietvloer heeft heel wat voordelen.
- Hij is ideaal bij vloerverwarming, doordat hij warmte doorlatend is.
- Hij is makkelijk te onderhouden. Stofzuigen en met een vochtige doek schoon te maken. Dat is alles. Je hebt geen chemische producten meer nodig.
- Daarnaast is hij naadloos en gaat heel lang mee.
- Een gietvloer kun je in allerlei kleuren krijgen, geheel naar wens.
- Hij is absoluut ideaal in een huis zonder drempels.
- Een gietvloer ziet er stralend uit.
- Hij is slijtvast.
Aanleggen
Kies je voor een gietvloer, vraag dan een offerte aan. Zo krijg je zicht op de werkzaamheden en de prijs. Bij een bestaande vloer wordt natuurlijk gekeken naar de ondervloer. Is die van hout, dan zal een andere procedure nodig zijn, dan wanneer er een betonnen vloer ligt. Daarnaast speelt de keuze van het materiaal een belangrijke rol. Voor mensen met allergieën of kleine kinderen kan een vloer van biopolymeren voor de hand liggen. Wat tevens meespeelt is de inrichting van de kamer, of van het huis. Bij een moderne inrichting past een betonlook of een polymeer gietvloer altijd.
Een gietvloer voor je badkamer of keuken
In zowel badkamers als keukens is de vloer vaak een probleem. In de badkamer kom je uit een lekker warm bad of uit de douche en stap je op een koude vloer. In de keuken is vinyl soms glad en laat laminaat vocht door, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan en zijn zelfs de mooiste tegels koud aan de voeten. Met name in de winter minder prettig. Vloerverwarming, in combinatie met een gietvloer, lost dit probleem op. Gietvloeren laten de warmte prima door, zodat er altijd een warme vloer aanwezig is. De tijd van de koude vloer is voorgoed verleden tijd. Dit is een ideaal cadeau voor zowel de partner als voor dochters en wordt uiteindelijk door het hele gezin zeer gewaardeerd. Overigens is een polyurethaan vloer zachter dan de epoxy, wat zeker in de badkamer een extra voordeel zijn kan.
Steentapijt?
Een minder bekende vorm van een gietvloer is het zogenaamde steentapijt. In dit geval wordt de hele vloer bedekt met grindkorrels die vervolgens in een hars gegoten worden. Het effect kan fantastisch zijn. Alsof er één hele grote tegel gelegd is, die de hele kamer bedekt. Of, want ook dat is mogelijk, alsof je op een kiezelpad loopt. Overigens is een dergelijke gietvloer zelfs voor een badkamer geschikt. Je kunt dus allerlei combinaties maken, waarbij iedere kamer een andere, verrassende, uitstraling krijgt.
Vakwerk
Het aanleggen van gietvloeren is vakwerk. Eerst wordt de situatie in kaart gebracht. Vervolgens vastgesteld of er iets te repareren of aan te passen is. Pas daarna kan met het voorbereidende werk begonnen worden. Afhankelijk van het type gietvloer dat jullie gekozen hebben, duurt het hele karwei tussen twee en vier dagen. Dat heeft en met de voorbereidingen en met het uitharden te maken. Om een offerte te kunnen maken, zal een vakman bij je langs moeten komen. Bekijk samen wat mogelijk is en wat het mag en zal kosten. Zo ontstaat de nieuwe gietvloer waar jullie nog heel lang plezier van zullen hebben.
De foto’s zijn eigendom van Van Hollandse Bodem
Relinde Uleman
Goedendag ,
Wij zijn ons aan het oriënteren voor een nieuwe vloer .
Waaronder ook evt een gietvloer .
Nou is mijn man bang dat dit koud aandoet …..maar als ik zo naar de foto kijk van deze mooie inrichting vind ik dit geenszins het geval .
Kunt u mij vertellen wat voor kleur hier is gebruikt ?
Vr groet Relinde
Roderick
Beste Relinde,
dit zijn projectfoto’s van Van Hollandse Bodem, je kan ze via gietvloer-wand.nl vinden. Die kunnen je ongetwijfeld zo vertellen, welke kleur dit is.
Succes!