Site pictogram Sfeer & Comfort

Je houten vloer lakken: verleng de levensduur

houten vloer lakken

Om de levensduur van je vloer te verlengen en je houten vloer er zo lang mogelijk stralend uit te laten zien, is het belangrijk om je vloer goed te onderhouden. Dit betekent niet alleen dat je regelmatig met een stofzuiger en dweil over de vloer gaat, maar ook dat je de vloer zo nu en dan moet lakken. Wil jij jouw houten vloer een goede onderhoudsbeurt geven, maar weet je niet precies hoe je een houten vloer moet lakken? Gebruik dan het stappenplan in dit artikel om jouw vloer op de juiste manier te voorzien van lak.

Stap 1: stofzuig en dweil de vloer

Voor je jouw vloer kunt onderhouden, is het belangrijk om de vloer goed schoon te maken. Dit doe je door de vloer grondig te stofzuigen (ook onder de bank, onder de tafel en andere meubelstukken die niet direct op de grond staan!) en vervolgens de vloer goed te dweilen.

Stap 2: zet de vloer in de was

Door de vloer in de was te zetten, kun je de vloer een glanzende uitstraling geven. Je kunt een matte was gebruiken voor een natuurlijke look, maar je kunt ook een glanzende was aanbrengen om de vloer echt te laten stralen. Koop de juiste was voor jouw houten vloer en breng deze was aan volgens het stappenplan op de verpakking van het product.

Je kunt deze stap eventueel ook overslaan en direct gaan lakken, maar het aanbrengen van was voor je gaat lakken heeft wel het mooiste effect. Wil je jouw vloer echt goed onderhouden, dan wordt aangeraden om beide stappen te volgen.

Stap 3: laat de was goed intrekken

Voor je start met houten vloer lakken, moet de was helemaal goed ingetrokken zijn. Controleer of de was echt droog is en ga dan pas naar de volgende stap.

Stap 4: lak de vloer nauwkeurig

Schaf halfmatte of hoogglans lak aan voor je vloer om de nerf in het hout te accentueren. Bedenk van tevoren waar je met het lakken van de vloer begint en zorg ervoor dat je altijd bij een deur eindigt met houten voer lakken, zodat je niet ‘opgesloten’ wordt door je eigen gelakte vloer. Breng de lak aan met een speciale parketlakroller en rol altijd mee met de nerf.

Stap 5: laten drogen en nog een laag aanbrengen

Een houten vloer heeft altijd drie lagen lak nodig. Laat de eerste laag 24 uur drogen en breng de tweede laag aan. Laat deze laag weer 24 uur drogen en breng nog een laag aan. Let op: breng niet meteen de tweede en derde laag aan, maar schuur de vloer een beetje op voor je wederom start met houten vloer lakken. Door de vloer een beetje op te schuren (niet te hard uiteraard, de lak moet wel blijven zitten!), hecht de nieuwe laag beter en wordt het eindresultaat van houten vloer lakken vele malen mooier.

Mobiele versie afsluiten