Site pictogram Sfeer & Comfort

Japanse hulst voor zowel lage- als hoge haag

Japanse hulst

Met een Japanse hulst haal je een geweldig sierlijke plant in huis. Of eigenlijk buiten want de Ilex crenata, zoals deze haagplant ook wordt genoemd, is natuurlijk bedoeld om in de tuin aan te planten. Het is winterhard wat wil zeggen dat het bestand is tegen de ergste kou. Bovendien behoudt het altijd zijn prachtige groene kleur. De haagplant kan solitair aangeplant worden in potten of de volle grond. Maar de Japanse hulst is ook zeer geschikt om als haag aan te planten. Het is geschikt voor iedere snoeivorm waardoor je er mooie bollen van kunt maken, een dobbelsteen of welke vorm je maar wilt.

De buxus vervanger Japanse hulst

Net als een buxus is de Japanse hulst zeer geschikt om haagjes mee te vormen. Als erfafscheidingen bij bedrijven en in particuliere tuinen komt een haag altijd het best tot zijn recht. Hiervoor was jarenlang de buxus grote favoriet. Maar deze plant wordt geteisterd door diverse schimmelziektes die maar moeilijk te bestrijden zijn. Ook heeft de buxusmot zijn opmars gemaakt. Dit beestje beschadigt de buxus waardoor het een ongezonde plant wordt. De Japanse hulst heeft van deze ongemakken geen last. Qua uiterlijk lijken beide zeer veel op elkaar al heeft de Ilex iets bollere, groene blaadjes. De plant is, door de resistentie tegen de ziektes, daarmee de ideale buxus vervanger. Het zijn kwalitatief zeer goede planten die tegen scherpe prijzen in diverse hoogtes te verkrijgen zijn. En versheid gegarandeerd want ze komen rechtstreeks vanuit de eigen kwekerij in Nederland. Zo kijk je niet meer aan tegen de bruine, kaalgevreten Buxushaag maar heb je weer een echt groenblijvende haag.

Japanse hulst compact houden

Om de Japanse hulst in een mooie vorm te houden en te zorgen dat het vol en compact wordt is snoeien gewenst. Het beste wordt dit 2 maal per jaar gedaan. Wanneer het voorjaar en de zomer op zijn eindje lopen zijn de beste periodes om de Japanse hulst te snoeien. Kies hiervoor een bewolkte, niet al te warme dag uit om de kans op het verbranden van de blaadjes te verkleinen. Ook is het belangrijk om te snoeien met een (elektrische) heggenschaar die scherp is, zodat de takken op de juiste manier eraf worden gehaald. Zorg dat de grond waarin de Japanse hulst staat voldoende vochtig blijft zodat alle belangrijke voedingsstoffen makkelijk door de wortels kunnen worden opgenomen. regelmatig snoeien en voldoende water zijn de geheimen om te genieten van een compacte en volle Japanse hulst plant. Wil je toch extra voedingsstoffen meegeven? Maak dan gebruik van rododendrongrond bij het aanplanten. Hiermee heeft de Ilex gegarandeerd een uitstekende start. Ook kan er optioneel in het voorjaar gekozen worden voor het geven van (organische) mest, zoals DCM meststoffen voor de Japanse hulst.

Meer blogs lezen over tuin inspiratie? Klik dan hier.

Mobiele versie afsluiten