Site pictogram Sfeer & Comfort

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe rolluiken?

Ben je van plan om rolluiken de kopen? Of heb je al rolluiken maar zijn deze dringend aan vervanging toe? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten tijdens de aankoop. Het aanschaffen van een rolluik is een precisiewerkje, dus moet dit wel goed gedaan worden.

Wat voor rolluik?

Je moet van tevoren goed op orde hebben wat je wilt hebben. De keuze wat voor rolluik het beste bij je past is daarin een belangrijke. Wil je er een vóór je raam of een die is verwerkt in het kozijn? Het is hierbij belangrijk dat je duidelijk hebt wat je met het rolluik wilt doen. Is het alleen bedoeld voor zonwering, dan kun je bijvoorbeeld ook screens gebruiken. Dit geldt ook voor privacy. Rolluiken daarentegen zijn meer voor inbraakpreventie en geluidsisolatie.

Materiaal

Je hebt verschillende rolluiken en screens van verschillende materialen. De meest gebruikte rolluiken zijn gemaakt van aluminium, omdat ze stevig en goed ondoordringbaar zijn. Deze soort gebruik je meestal als je een rolluik neemt voor veiligheidsoverwegingen, mede omdat je hier ook makkelijker een slot op kan zetten. Hiertegenover staan kunststof screens die vooral licht en hitte tegenhouden. Het voordeel van deze screens is dat je er nog steeds door naar buiten kunt kijken, maar door harde wind of neerslag als hagel.

Bediening

Wil je een rolluik dat van alle gemakken is voorzien en aangesloten kan worden op je smart home-systeem? Of ga je gewoon voor de handmatige methode? Als je voor gemak wilt gaan is het belangrijk om een elektrisch rolluik aan te schaffen. Hierdoor hoef je niet meer aan een slinger te draaien om het luik te laten zakken. Vooral voor inbraakpreventie is dit handig, omdat een elektrisch rolluik ook met een motor het luik tegen kan houden zodat deze niet omhoog getild kan worden. Daarnaast is het handig om te weten hoe je het rolluik bedient. Gebruik je een afstandsbediening, een knop op de muur of een app op je telefoon. Dit hangt af van wat jij handig vindt.

Prijs

Het ene rolluik is het andere niet en daarom heeft elk soort rolluik een andere prijs. Hoe geavanceerder en met sterkere materialen gemaakt, hoe hoger de prijs. Daarbij moet je bij het rekenen met de prijs ook letten op dat je wellicht een monteur het rolluik laat zetten.

Hoe meer je rolluik van de ‘standaard’ afwijkt, hoe meer je ervoor moet betalen. Als je een simpel rolluik bestelt, kost dit een stuk minder dan een met alle toeters en bellen eraan. Kijk wanneer je kiest voor een rolluik eerst wat je nodig hebt en wat je eraan wilt besteden. Zo weet je goed wat je wel en wat je vooral niet moet nemen.

Mobiele versie afsluiten