Wijn is een van de meest populaire dranken om te nemen bij het diner. Veelal worden zwaardere maaltijden zoals een steak genomen met rode wijn omdat deze goed samengaan en omdat rode wijn bijdraagt bij het verteren van de maaltijd. Door deze redenen gaan steak en rode wijn hand in hand. Dit is veel minder het geval voor andere rode wijnen. Zo komt er waarschijnlijk geen specifieke wijn naar boven als je denkt aan een maaltijd dat een vissoort bevat. Toch kan een wijntje met bepaalde vis heel erg goed vallen en, net als bij een steak diner, vele voordelen met zich meebrengen.
Lichtere vissoorten
Bij lichte vissoorten spreken we van een heel ander scenario als bij een steak diner. Wat we verstaan onder lichtere vissoorten verschilt aan wie je het vraagt, maar over het algemeen spreken we van schaal- en schelpdieren en bepaalde filets. Hierbij is het niet nodig om een rode wijn te nemen om te helpen met de vertering, omdat lichtere vissoorten helemaal niet zo zwaar op de maag vallen. Deze vissoorten gaan daarom beter overweg met een licht wit wijntje. De zoetere smaak van de witte wijn gaat goed gepaard met de algemene zoetheid en lichtheid van deze filets. Hierdoor ontstaat een aangename mix en overeenkomst van smaken. Als jij dus iemand bent die van lichte vissoorten houdt bij het avondeten, moet je misschien wat ruimte vrijmaken in je wijn koelkast voor diverse witte wijntjes.
Zwaardere vissoorten
Het is echter niet zo dat alle soorten vis licht vallen op de maag. Bepaalde vissen zoals tonijn kunnen verrassend vullend zijn vanwege de hoge proteïne and diverse voedingsstoffen die ze met zich meedragen. Je kan daarom simpelweg kiezen voor een rood wijntje, maar omdat we toch spreken van vis en zelfs deze vissoorten niet evenveel vullen als een grote steak, is het misschien toch een beter idee om voor een rosé wijntje te kiezen. Rosé wijn biedt namelijk beide de zoetheid van witte wijn, maar ook de sterke karakteristieken van een rood wijntje. Dit maakt een rosé wijn de perfecte optie voor zwaarde vissoorten zoals tonijn!
Jouw eigen smaak
Echter blijft het allerbelangrijkste jouw eigen smaak. Ook al is een wit wijntje bijvoorbeeld over het algemeen perfect voor schaal- en schelpdieren, is dit niet voor jou van toepassing als jij wit wijn niet kan uitstaan. Je doet er goed aan om je horizon te verbreden en andere soorten en type wijn uit te proberen zo af en toe, maar als jij voor welke reden dan ook niet tegen een soort wijn kan, moet je deze niet nemen, hoe goed het ook samengaat met jouw gekozen diner. Mensen vullen hun wijnkasten met de wijn die zij het beste vinden. Als jouw wijnkast alleen maar gevuld is met wit wijn, en er geen enkel rood wijntje te vinden is, zegt dit vaak al genoeg. Geef de gegeven tips hierboven alsnog een kans, maar forceer jezelf niet om iets te doen wat je ongemakkelijk vindt!
Meer tips lees je hier.
Geef een reactie