Site pictogram Sfeer & Comfort

Gemeenschappelijke ruimtes: een heikel punt onder bewoners

Een groot deel van de Nederlandse bevolking woont in een appartementencomplex. Hiermee heb je als bewoner de beschikking over gemeenschappelijke ruimtes. In nieuwe panden heeft men het hier vaak goed voor elkaar. De ruimte is dan netjes aangekleed, gemoedelijk en gezellig.


Zeker wanneer het gaat om wat oudere panden, is dat helaas niet altijd het geval. In dergelijke panden blijft de stijl vaak hangen in de jaren negentig, tachtig of soms zelfs jaren zeventig.


Het is aan de vereniging van eigenaren om hier iets aan te doen. De praktijk leert echter dat dit lang niet altijd gebeurt. Op verschillende manieren kun je de stijl eenvoudig verbeteren. Op deze manier voelt het gehele complex ook meer aan als thuis.


Consensus vinden

Ieder lid van een vereniging van eigenaren (VvE) heeft de mogelijkheid om inspraak te hebben bij de inrichting van gemeenschappelijke ruimtes. Niet zelden gaat het hier al direct mis. Hoe groter het complex, hoe meer meningen. Zo blijkt dat het lastiger is om een consensus te vinden.

Er zijn verschillende stappen die gezet kunnen worden om sneller tot een oplossing te komen. Zo kun je de ruimte zelf al grotendeels verbeteren. Doorgaans betekent dit onder meer dat er gekozen moet worden voor een stijl die vrij neutraal is. We gaan er van uit dat mensen hier dus ook minder snel een mening over zullen hebben.


Een interieur met veel bijzondere elementen zorgt sneller voor grote smaakverschillen. Dit resulteert in een impasse bij de besluitvorming. Mede om deze reden kiest men steeds vaker voor een industriële stijl. Dit is namelijk een strakke, enigszins minimalistische stijl. Tegelijkertijd oogt dit erg netjes.


Bovendien is dit een stijl die in veel gevallen onderhoudsarm is. Denk maar aan de keuze voor een gietvloer in dergelijke gevallen. Dat is ook financieel aantrekkelijk voor de VvE.


Het kan bovendien prettig zijn om een VvE beheerder aan te stellen. Deze kan bemiddelen bij meningsverschillen. Vanuit ervaring kan een beheerder assisteren in het vinden van een goede oplossing.

Begin bij het begin

Het vinden van de juiste inrichting begint bij het bepalen van doelen die bereikt moeten worden met de ruimte. Is het puur een ruimte waar je binnenkomt? Dan wil je vooral een nette uitstraling.


Is het ook een ruimte waar bewoners kunnen zitten, bijeenkomen of waar kinderen kunnen spelen? Dan kan dit andere eisen stellen aan de ruimte. Denk maar aan een dakterras of andere buitenruimte.

Door eerst overeenstemming te vinden in het gewenst gebruik van de ruimte kan er doelgericht worden gekeken naar de juiste inrichting. Denk hierbij aan de plaatsing van stoelen en banken. Maar bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheid voor bergruimte voor gemeenschappelijke middelen.


Ook is het op deze wijze makkelijker om gezamenlijk als VvE te budgetteren.

De afwerking van gemeenschappelijke ruimtes

Iets waarover vrijwel iedereen het eens zou zijn, is dat men gemeenschappelijke ruimtes netjes moet afwerken. Een gebrek aan onderhoud kan leiden tot gebreken aan de vloer, afgebladderde verf en verlichting die niet meer goed werkt.


De uitstraling van een gemeenschappelijke ruimte kun je snel verbeteren door simpelweg groot onderhoud uit te voeren, de muren een nieuwe lik verf te geven en zo nodig te vloer en verlichting te vernieuwen.


Uiteraard moet hier budget voor zijn. Toch is het onderhoud om diverse redenen belangrijk voor het complex en dient dan ook prioriteit te hebben bij de uitgave.


Na onderhoud en een correcte afwerking van elementen in de gemeenschappelijke ruimte is het ook eenvoudiger om manieren te vinden die de gemeenschappelijke ruimte sfeervoller en gezelliger kunnen maken.

Mobiele versie afsluiten