Dakkapellen hebben een vrij luxe en burgerlijke oorsprong, maar het creëert wel een bron van natuurlijk licht als je een leefruimte op je zolder hebt ingericht. Het heeft zijn naam te danken aan de vele spitse en uitspringende venstertjes die in Middeleeuwse gebouwen werd geplaatst ter versiering van het dak.
Er zijn echter veel verschillende modellen, materialen en formaten, elk met zijn specifieke kenmerken en prijzen. Kom daarom vrijblijvend informeren op dakkapel plaatsen.
De voor- en nadelen van een dakkapel
Een dakkapel heeft zeker bepaalde voordelen. Denk aan deze punten!
- Het geeft cachet aan oude huizen en zorgt voor een klassieke esthetiek
- Dankzij het verticale raam geniet je optimaal van het uitzicht
- Het biedt meer bruikbare ruimte op zolder
- In vergelijking met dakramen biedt het een beter akoestisch comfort bij regen
- Het kan helpen de energierekeningen, zoals verwarming en verlichting te verlagen door het zonlicht die door de dakkapel binnen komt
- De extra binnenruimte die na de plaatsing vrij komt kan vrij ingericht worden
Er zijn echter nadelen die niet over het hoofd mogen worden gezien en waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen:
- Je dient een dak te hebben met een hellingshoek van minimaal 30°
- Het plaatsen van een dakkapel vereist grote werken: het is ingewikkelder en duurder om dit op een bestaand dak te doen, dan integreren bij een nieuwbouw woning
- Ga zeker na bij de gemeente of een bouwvergunning nodig is. Er bestaan namelijk regels voor de installatie van dakramen!
Onderhoud van een dakkapel
Op deze pagina over een dakkapel plaatsen lees je de juiste informatie omtrent het onderhoud van een dakkapel.
Dakkapellen dringen, net als een schoorsteen door het hoofddak, waardoor de kans op lekkage groter is. Een regelmatige controle, is dus aan te bevelen. Overweeg zeker voor de plaatsing om ook om de juiste dakgoot te installeren. Het ontbreken van een goot op uw dakkapel kan leiden dat regen eraf druppelt en lekkage in de muren van schade aan het dak veroorzaakt. Een goot die met een open uiteinde naar het dak afloopt, voorkomt na verloop van tijd vochtplekken en schimmel.
Geef een reactie