Taatsdeuren zijn deuren die draaien op een spindel. In tegenstelling tot standaard scharnierdeuren, met het scharnier aan de zijkant, draaien taatsdeuren op een verticale as die in het plafond en de vloer passen.
Het ontstaan van de taatsdeur
De oudste nog bestaande taatsdeuren zijn tijdens opgravingen gevonden in de Iraanse stad Persepolis. Ze dateren waarschijnlijk uit de vijfde eeuw voor Christus en werden gebouwd in opdracht van koning Xerxes I voor zijn paleis ‘de poort der naties’.
Van de deuren zelf is niets meer over, die waren waarschijnlijk gemaakt van hout en versierd met sierlijk metaalbeslag. Wel zijn er Hampi in India massieve stenen taatsdeuren gevonden met de spindels nog in tact. Het moet een hele klus zijn geweest om die op hun plek te krijgen, laat staan ze te openen.
De taatsdeuren van nu
Tegenwoordig worden taatsdeuren vaak gemaakt van staal. Stalen taatsdeuren kunnen allerlei verschillende vormen aannemen. Ze bestaan uit een paneel of frame met glas paneel, een bovenspeun, een vloerplaat en een plafondplaat. Ze hoeven vandaag de dag dus ook niet meer in een gat in de grond gestoken te worden. Het verlengde van de as wordt in plaats daarvan in een taatsscharniersysteem bevestigd.
De positie van de verticale as bepaald waar de deur draait. Dit kan op elk gewenst punt, zelfs in het midden van de deur, en zorgt voor een spannend visueel effect als de deur open of dicht gaat.
Waarom je wil kiezen voor een taatsdeur
Een stalen deur op maat bevestigt met een taatsis visueel heel anders dan een scharnierdeur. Als de spindel op 20 cm van de zijkant wordt geplaatst vormt die 20 cm een ‘staart’. Wanneer de deur dan opent zwaait de staart naar binnen en vice versa. Dit creëert een heel elegant effect.
Een ander voordeel van een taatsdeur is dat hij simpelweg veel groter kan zijn dan een standaard scharnierdeur. Een scharnierdeur gaat op een gegeven moment hangen en dat zorgt ervoor dat hij vastloopt. Een taatsdeur heeft hier geen last van. Hoe groot de deur ook is, met het juiste taatssysteem kan zelfs een deur van vier meter breed en zeven meter hoog moeiteloos geopend worden. Een taatsdeur kan tot wel 500 kg wegen.
Een taatsdeur is geschikt voor allerlei verschillende toepassingen, zoals:
- Binnendeuren
- Buitendeuren
- Badkamerdeuren
- Entreedeuren
- Taatsende wanden
- Dubbele deuren
- Kastdeuren
- Zelfs ramen
Hoe installeer je taatsdeuren?
Het installeren van een taatsdeur is eenvoudig en kan snel geregeld worden. Eerst wordt het taatssysteem en de bovenspeun aan de deur gemonteerd. Op de plak waar de deur moet komen worden de vloer- en plafondplaat bevestigd. Als laatste wordt de deur geplaatst en afgestemd zodat hij moeiteloos open dicht gaat.
Dit laatste is belangrijk en waarschijnlijk één van de meest vernuftige stukjes techniek van een taatsdeursysteem. Hoogwaardige scharniersystemen kunnen volledig naar wens afgestemd worden. Van sluitsnelheid tot soft close en openingsdemping.
Ben jij klaar om een taatsdeur te installeren?
Geef een reactie